top of page

Lyg prasiskyrusi klampynė



Šis šlykštokas kapsintis oras, vaikų ligos ir jų užsukta nesibaigianti keitimosi su vyru vaikų priežiūra estafetė, susištabeliavę ir nuspausti iki neįmanomumo darbai ir įsipareigojimai. Ir nuovargis, kur lyg pusiau negyva bandyčiau irtis per dieną, kur žinau, kad reikia ir jaučiu, jog nebegaliu.


Vaikų ligos, nusileidžiančios ant įprastinės buities, kuri, savo ruožtu, bando įsipaišyti į kažkokią didesnę gyvenimo prasmę - santykius, rūpesčius, skausmus, džiaugsmus. Prasmės ir esmės paieškas. Žmones, kurie rūpi. Grožį, kurį norisi įžvelgti. Ir baimes, nuo kurių norisi nusisukti.


Vaikų ligos, nusileidusios ant viso šio kokteilio, atrodo spusteli blenderio mygtuką ir viskas džeržgenčiu ir vibruojančiu ūžesiu susimaišo į vieną tirštą, tamsoką klampynę, kurioje, regis imu skęsti. Ji gramzdina ir dusina. Kuo ilgiau joje būnu, tuo labiau ir pati ja tampu - sunkia, tiršta, limpia mase, mėtančia savo smaluotas pėdas ir pėdsakus visur, prie ko beprisiliečiu ar bandau kibtis.


**


Šiandien pusdieniui išvežėm vaikus į darželį ir rodos toji klampynė prasiskyrė. Per tą trumpą laiką tyloje, kai tiesiog girdėjau savo mintis ir kvėpavimą, atrodė, kad atradau takelį, kuriame galiu remtis kojomis į žemę ir ją jausti. Kur nebeskęstu kažkame, kam net sunkiai duodu vardą.


**


Iki vaikų niekada nebūčiau pagalvojusi, kaip stipriai išsekina bandymas susiorganizuoti bent minimaliai svarbius darbus, esant vaikų apsupty. Niekada nebūčiau pagalvojusi, kad penkios valandos galimybės ramiai tiesiog padirbėti tyloje, kad ir už nugaros suverstuose namuose gali sušukuoti mintis ir jausmus, lyg terapija+spa viename. Neįtikėtina suvokti, kaip stipriai mes prisitaikome prie savo aplinkybių ir galimybių.


Matyt būtent dėl šio savo gebėjimo taip greit ir patys tampame ta klampyne, kai ji ištinka.


**


Ta didžiulė, didžiulė meilė ir laimė tai (vaikus savo) turėti, ir toks pat didžiulis sunkumas šitai nešti. Kaip šiuos priešingumus aprėpti?


**


Ir visame tame aš nuolatos galvoju ir jaučiu mylimus, artimus ir tolimesnius žmones. Karą. Sveikatą ir ligas. Mirtį. Grožį ir meną. Ateitį ir dabartį.


**


Dar nežinau, ar tai kuria dar didesnį klampynės kokteilį ar takelį, kad per ją eiti savomis, jautriomis kojomis.


**


bottom of page