top of page

Įsikibti ar paleisti? Kaip tai veikia mūsų savijautą

Užvakar migdydama vaikus galvojau apie tai, kaip skirtingai galima interpretuoti tuos pačius dalykus, ir kokį tai gali turėti poveikį.


Mažoji užmigo greitai, o didžioji vartėsi vartėsi, vis jai judėjo tai rankos tai kojos. Kažkokia įtampa matyt išeidinėjo ir neleido ramiai nugrimzt į miegą.


Guliu šalia, uždėjusi ranką jai ant nugaros, kartais pakasydama, tada pailsėdama. Dar šiek tiek šviesu, kambary, lyginant su pastarojo metu kaitra, visai gaivus oras. Jaučiu, kaip malonu, kad palindau po šaltu dušu prieš migdant vaikus, kūnas toks vėsus ir atsipalaidavęs. Ilsiuosi ją migdydama - nes o kada, jei ne dabar, turėčiau visą valandą tokios ramybės - tiesiog pagulėti atsipalaidavus, užmerkus akis ir leisti dėmesiui ganytis po mano kūno pojūčius, jausmus ir mintis. Nubėgti toli ir grįžti atgal. Juk šiaip tai skubėčiau - atrašyti tuos emeilus, patvarkyti virtuvę, iššluoti smėlį ir žolių/gėlių/lepelių koliažus nuo grindų, čiupti telefoną paskrolinti, ok, gal net parašyt kažką, bet net ir siekiant kažko malonaus, vistiek skubėčiau, daryčiau. O čia dabar tiesiog būnu, visa to buvimo teikiama ramybe ir poilsiu. Neturiu kitos išeities, tik tam pasiduoti.


Gera girdėti mažosios kvėpavimą man kažkur į nugarą. Gera jausti šalia vyresnėlę. Gera užmigti šalia vaikų ir jausti jas užmiegant greta. Gera kai prisiglaudžia, apsikabina ir gera kai atsiranda vietos, kai jos atsitraukia. Malonu jausti šį dėkingumą, kai puikiai suprantu, jog identiškoj situacijoj galėčiau jausti nerimą, nekantrumą, nepasitenkinimą. Man pažįstama nervintis, kad migdymas ilgai trunka, kad neatitinka realybė mano plano, noras išsinerti iš savo kūno ir situacijos, kurios įkaitė tarsi tampu. O tampu tada, kai įsikandusi laikausi savo lūkesčio, neprisileisdama realybės.


O realybę patirti ir priimti suteikia švelnumo. Man rodos tas švelnumas ir dėkingumas netgi migdo - man apie tai besvajojant užparpia ir didžioji.


**

Paleisti, neįsikabinti - štai kur slypi akimirkos grožis ir šiandienio produktyvaus, skubančio, į tikslą orientuoto ir efektyvaus žmogaus iššūkis.


**



Nuotrauka Ugnės Poloudinos

bottom of page